|
|
|
|
معرفي جزيره ابوموسي :
اطلس آدولف اشتيلر
جزاير ابوموسي، تنب بزرگ و كوچك در نقشه ايران و توران در دوره قاجاريه كه توسط آدولف اشتيلر ترسيم شدهاست. رنگ جزاير در نقشه، مالكيت آنها را براي ايران ثابت ميكند اطلس آدولف اشتيلر يك اطلس پيشرو و الگو تا ميانه قرن بيستم در آلمان به شمار ميرود.
تاريخچه حاكميت ايران بر جزيره ابوموسي
از آغاز تاريخ مكتوب بشري (چيزي حدود 22 قرن) نه تنها جزاير تنب كوچك و تنب بزرگ و ابوموسي، بلكه تمام جزاير خليج فارس و سواحل جنوبي آن شامل عمان، امارات متحده عربي، قطر، بحرين و سواحل شرقي عربستان سعودي تحت حاكميت ايران بودهاند كه تا پاي گذاشتن استعمار انگلستان به خليج فارس ادامه داشت. سال 1885دولت ايران تصميم گرفت، تقسيمات كشوري به جاي مانده از دوران صفويه را تغيير دهد. در آن سال ايران به 27 استان تقسيم شد و بنادر و جزاير خليج فارس به عنوان فرمانداري، ضميمه استان 26ام شدند. والي اين استان "امين السلطان" بود.
آغاز اختلاف بر سر جزاير تنب و ابوموسي
در سال 1902 يك قرارداد سياسي ميان ايران و روسيه امضاء شد كه انگليس اين قرارداد را سبب افزايش نفوذ روسيه در ايران دانسته و به اين نتيجه رسيده كه روسها دامنه رقابت خود با انگليسيها را به خليج فارس گسترش خواهند داد، لذا در جلسه سري كه ژوئن 1902 در وزارت خارجه انگليس تشكيل شد، تصميم گرفته ميشود كه براي جلوگيري از نفوذ روسها به خليج فارس، جزاير استراتژيك واقع در تنگه هرمز و يا نزديك آن به اشغال نيروهاي انگليسي درآيد. اين تصميم به كارگزاران انگليس در هند و خليج فارس ابلاغ شد. به اين ترتيب، انگليس اين دو جزيره ايراني را بدون رضايت و اطلاع دولت ايران به شيوخ قاسمي شارجه بخشيد. ايران در اين زمان درگير "قيام مشروطه" بود و از ترفندهاي استعماري دولت انگلستان در تصرف و تجاوز آشكار به جزاير خود در خليج فارس خبري نداشت. ولي پس از اطلاع از مسئله، بطور پيگير درصدد اعاده حاكميت خود بر جزاير خليج فارس برآمد. مذاكره با انگليس به منظور بازگرداندن جزاير از سال 1904 آغاز و تا سال 1971 بطور مستمر ادامه داشت. در سال 1935 جزاير قشم و هنگام، از انگلستان پس گرفته شد و اقدامات ايران همه ساله براي پس گرفتن جزاير تنب، ابوموسي و سيري ادامه يافت. دولتهاي دكتر مصدق و حتي امين و علم در اثر فشار افكار عمومي و نيز به دلايل ملي- ميهني با همه وابستگيهايشان اقداماتي در اين زمينه انجام دادند كه سرانجام در سال 1962 جزيره "سيري" تحت حاكميت ايران درآمد.
ايران گام بعدي براي اعمال فشار بر انگليس را در مه 1971 برداشت و آن زماني بود كه به نيروهاي مسلح خود دستور داد، به سوي هواپيماهاي انگليسي آتش كنند كه بر فراز ناوگان دريايي ايران به ويژه در اطراف جزاير سه گانه پرواز ميكردند. به اين ترتيب، نيروهاي ايران صبح روز 30 نوامبر 1971 (9آذر 1350) يعني يك روز پيش از خروج رسمي نيروهاي انگليسي از خليج فارس وارد جزاير تنب و ابوموسي شدند و جزاير را پس از 68 سال به خاك ايران باز گرداندند.
اهميت جزيره ابوموسي
اين جزيره يكي از نقاط مهم استراتژيك خليج فارس محسوب شده و خط زنجيره خط دفاعي اول ايران در تنگه هرمز قرار دارد. جزيره ابوموسي يكي از مراكز صدور نفت خام كشور است كه با ظرفيتي قابل توجه فعاليت ميكند. ابوموسي به همراه تنب برگ و كوچك اهميت راهبردي بالايي دارند و مالكيت ايران بر بخش قابل ملاحظه اي از جنوب خليج فارس و به ويژه تسلط ايران بر تنگه هرمز را تضمين مي كنند. علاوه بر آن به دليل عمق مناسب تنها معبر حياتي عبور نفتكش ها و كشتي هاي بزرگ جنگي در محدوده اين جزاير قرار دارد.
تاريخچه نام جزيره ابوموسي
اين جزيره در اسناد تاريخي و نقشه ها با نام گپ سبزو (به معناي جاي سبز) و بوم سوز يا بوموسو ثبت شده است. نام ابوموسي برگرفته از نام يكي از سرداران كريم خان است كه پس از حضور در اين جزيره نام خود را بر آن نهاده است.
جغرافياي جزيره ابوموسي
.جمعيت ابوموسي، در سال 1390 برابر با 2131 نفر بودهاست. «جزيره ابوموسي» جنوبيترين جزيره ايراني آب هاي خليج فارس است. اين جزيره در 222 كيلومتري بندرعباس و هم چنين در 75 كيلومتري بندر لنگه است. وسعت شهرستان ابوموسي 68/8 كيلومتر مربع است كه مشتمل بر جزاير ابوموسي (با 12 كيلومتر مربع)، جزيره تنب بزرگ (با 10/3 كيلومتر مربع) تنب كوچك (با 1/5 كيلومتر مربع)، سيري (با 17/3 كيلومتر مربع)، فرور بزرگ (با 26/2 كيلومتر مربع) و فرور كوچك (با 1/5 كيلومتر مربع) ميباشد. جزيره ابوموسي آب و هواي مرطوب و گرمتري دارد. اين جزيره فاقد آب و اراضي مناسب كشاورزي است، ولي كشت و زرع محدودي در آن صورت ميگيرد و بيشتر مردم بومي محل به صيد ماهي اشتغال دارند.اين جزيره از خوشآبوهواترين مناطق خليج فارس است و انواع گياهان و جانوران دريايي در ساحل آن به چشم ميخورد. ناهمواريهاي خاك جزيره ابوموسي به سوي شمال افزايش ميابد و سرانجام به بلندترين نقطه جزيره به نام كوه حلوا كه نزديك به 110 متر ارتفاع دارد ميرسد.
برچسب: جزيره ابوموسي ، سايت كتاب 57 ، قرعه كشي ، جايزه ، كتاب
⬅️ به جزء پنجشنبه ها و ايام تعطيل؛ از ساعت 9 الی 13 به وقت تهران؛ با احترام پاسخگوی شما هستیم:
⬅️ تلفن دفتر قم : 36624915 25 98 98+ .... تلفن دفتر دبی: 8186 435 50 971+
⬅️ ما حداکثر 10 روزه، جوایز برندگان را به حساب شان واریز می نمائیم. پس از دریافت جایزه خود، اگر صلاح دانستید سایت کتاب 57 " ketab57.ir " را به دیگران معرفی کنید
⬅️ اگر شما نویسنده هستید، مقدمه کتاب خود را به کانال تلگرام کتاب57 ارسال فرمایید. ما 57 جلد کتاب شما را جهت اهداء به مناطق محروم خریداری می نمايیم.